Kyrkjetinden

Idag ønsket jeg å prøve en ny topp, og fant en “nesten ikke en beskrivelse en gang” til Kyrkjetinden. Kyrkjetinden er nabofjellet til Saudehornet. Jeg fulgte Fonnavegen i Ørsta, og rett før gata svinger til venstre parkerte jeg ved en grusvei med bom på høyrehånd. Det var ikke akkurat noe parkeringsplass, men med en liten bil tok jeg sjangsen. //Decided to try a new summit today, and found a barely descriptive route to Mt Kyrkjetinden. Mt Kyrkjetinden is the neighboor of Saudehornet in Ørsta municipality. Following the descriptions I drove up the street “Fonnavegen” and just before the street turned left, there was a gravel road with a red barrier on my right. Barely any space to park but I managed to squeeze my little car in.

kyr1

Stien startet på høyresiden av grusveien etter bare noen få meter, stien går i en rett linje oppover mens grusveien har mange svinger. //The trail started on the right side of the gravel road after just a few meters, and I quickly discovered that if I followed the trail path it was a straight line up towards the woods as oppose to following the gravel road which had many switchbacks.

kyr14

kyr12

Mange søte og artige små “varder” oppover. //Cute and funny “cairns” led the way.

kyr2

Etter en stund var jeg ute av skogen og hadde Vallahornet rett frem, Saudehornet er bak der igjen. Stien splitter seg her, hold til høyre om du skal til Kyrkjetinden. //After a while I was out of the woods, and had Mt Vallahornet straight ahead and Mt Saudehornet behind it. The trail splits here so make sure to follow the trail right at that point.

kyr3

Skytjedalen, stien går nesten helt inn før du krysser elven. //Skytjedalen Valley, good trail all the way. I follow the path until almost at the bottom of Mt Saudehornet, then crossed the river.

kyr4

kyr5

Herifra var det bratt oppstigning i mosegrodd steinur, jeg så noen varder her og der men man når toppen ved å bare fortsette rett opp også. //From here there it was a steep ascent through rocks covered in moss. I saw some cairns here and there but just kept going up as I knew I would reach the summit anyway.

kyr6

Ser tilbake mot Ørsta og Vallehornet. //Looking back towards Ørsta and Mt Vallahornet.

kyr7

Toppen. Turen tok litt over 1 time. //The summit. It took a little more than 1 hour to reach the summit.

kyr8

Fra varden ser man rett over til Vassdalstinden. //Mt. Vassdalstinden straight ahead from the summit.

kyr9

Kjekt å se Saudehornet fra en ny vinkel. //Mt Saudehornet from a new angle.

kyr11

kyr13

Pictures taken September 21, 2016.

3 thoughts on “Kyrkjetinden

  1. Hei. Har du sett at denne turen ligg på morotur.no? Dette er ei nettside i regi av M&R fylkeskommune der ein kan registrere turar i M&R. Kan vere fin å vise til. Elles ein fin blogg du har!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s