Storerunda – Moltufjella

Været var veldig fint her forrige helg, selv om gradestokken viste under 0 grader. Turen denne lørdagen ble “Storerunda” som består av de 5 fjelltoppene Syrebakkane, Sollia, Hestefjellet, Selsteinen og Storehanen. Turen er på 13 km og tar mellom 3-4 timer. // The weather was very nice here last weekend, even though it was below 0 degrees celcius outside. We decided to hike “Storerunda”, a circuit consisting of 5 summits and it is 13 kilometers. storerunda1

Vi fulgte grusveien mot Mørkevatnet fra parkeringsplassen “Kviletua” før vi tok til høyre ved skiltet mot den første fjelltoppen “Syrebakkane”. //We followed the gravel road towards the water called “Mørkevatnet” until we reached the sign pointing towards our first summit “Syrkebakkane”.

storerunda2

Første topp, Syrebakkane 452 moh. //The first summit is 452 masl and the name, “Syrebakkane”, translates into acid slopes.

storerunda3

Nesten ved topp nr 2, Sollia. // Almost at the second summit “Sollia”.

storerunda4

storerunda6

Sollia har to topper, en på 660 moh og en på 661 moh. Man skal fortsette forbi den på 661 moh og følge stien videre mot Hestefjellet. // Mt Sollia actually has two summit, one at 660 masl and the other at 661 masl. Follow the trail past the 661 masl summit and continue on to the next summit “Hestefjellet”.

storerunda5

storerunda7

Tredje toppen er Hestefjellet på 621 moh. // The third summit is “Hestefjellet” (translates into Horse Mountain” at 621 masl.

storerunda8

Kaffipause på Hestefjellet. // Time for a coffee break. 

storerunda9

Passert topp nr 4 som er Selsteinen på 598 moh og på vei videre til siste topp. //Passed the fourth summit at 598 masl “Selsteinen” and heading for the last summit. 

storerunda11

storerunda13

Siste topp er Storehanen 471 moh. Herfra kan man velge å gå rett ned til Kvia på 230 meter for så å følge grusvei tilbake til parkeringsplassen eller følge sti tilbake mot Selsteinen for så å gå ned igjen på grusveien mellom Mørkevatnet og parkeringsplassen. // The fifth and final summit, Mt Storehanen at 471 masl. Storehanen translates into The big Rooster. From here you can descend down to “Kvia” at 230 masl and follow a gravel road back to the parking area or you can follow the trail back towards Mt Selsteinen and descend back down to the gravel road you walk on at the beginning. 

storerunda10

storerunda12

Bilder tatt 11 februar 2017. // Pictures taken February 11th 2017. 

One thought on “Storerunda – Moltufjella

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s