Jakta

Follow my blog with Bloglovin

Værmeldingen sa at det fine været som hadde vart så lenge snart skulle ta en ende. Derfor var det bare å benytte sjansen å krysse enda en ny topp av listen. Det viste seg at vi kanskje skulle ha valgt en annen topp da vi gikk i skygge mesteparten av turen, noe som ble en KALD fornøyelse. Men som alltid ble det fort glemt når utsikten kom til syne. // Desperate to squeeze in one more “big” summit before the season ended, we opted for Mt Jakta this clear Autumn day at the end of October. In retrospect we should have chosen a different summit as we spent the majority of the hike in shadow and it was COLD. But it was worth it as always, and we were rewarded with an absolutely breathtaking view.

Jakta ligger i Ørsta Kommune og er 1558 moh. Jakta blir omtalt som tvillingbroren til Slogen siden formen er lik der de står på hver sin side av fjorden. Det er to vanlige ruter til topps, denne turen startet fra Øye. //Mt Jakta is a mountain in Ørsta municipality. It has a altitude of  1558 meters above sea level (5111 ft). Mt Jakta is often referred to as Mt.Slogens “twin-brother” as their summit peaks are somewhat similar and they mirror eachother on opposite sides of the fjord. There are two common routes to the summit, this hike started from the village Øye.

jakta1

Fra parkeringen fulgte vi en grusvei et lite stykke for så å følge sti oppover skogen mot Konedalen. På ca 400 moh krysser man over til andre siden av Konedalselva. //From the parking area you follow a gravel road for a little while before finding the trail leading up through the wood towards Konedalen valley. At about 400 meters altitude  you have to cross over to the other side of the river “Konedalselva”.

jakta2

Høydemeterne går fort unna med bratt oppstigning. //Gaining vertical meters fast as the trail is pretty steep towards Konedalen.

jakta3

Når vi nesten var oppe i Konedalen så vi endelig sola, et gledelig syn etter nesten 1 time i skyggen. //About to reach Konedalen. Finally we spot some sunshine, it´s cold after about and hour in the shadows and we changed into our down jackets.

jakta4

Flott utsikt mot Slogen og Store Smørskredtind bak oss på vei oppover. //Great views towards Mt.Slogen and Mt. Store Smørskredtind behind us.

jakta5

På ca 900 moh når vi Konedalen. Vardene var litt vanskelige å få øye på her men vi fortsatte bare innover til vi så varder oppe i fjellsiden på høyrehånd hvor stien går videre. //We stepped into Konedalen Valley at about 900 masl. The cairns can be difficult to spot here but just keep walking until you see cairns on your right hand up the mountainside.

jakta6

Bratt oppstigning til steinura som skal ta oss til toppen. //Steep ascent towards the scree which will lead us to the summit.

jakta7

jakta8

Oppe i steinura ser vi ned til Viddal, startpunktet for den andre ruta opp. Det er det bratteste alternativet. //Once we reached the scree we could can see down to the village Viddal, this is the starting point for the alternative route up to the summit of Mt.Jakta. I hear it’s even steeper.

jakta9

jakta10

Fortsatt nesten 300 høydemeter igjen i steinur. //Still about 300 meters of altitude left in the steep scree.

jakta11

jakta12

Toppvarden. //The summit cairn.

jakta13

jakta14

Turen opp tar mellom 3 og 4 timer. //The hike up to the summit takes about 3-4 hours.

jakta15

jakta16

Stålberghornet rett foran, Saksa bak der igjen. På andre siden av Hjørundfjorden ser vi bygda Sæbø og fjell som Sæbønestua, Grønskredhammaren og Lynghalstinden. Vi er heldige som har et så stort utvalg av flotte fjell rundt oss. //Mt.Stålberghornet in front, Mt.Saksa behind it. On the other side of Hjørundfjorden we can see the village Sæbø and mountains like Sæbønestua, Grønskredhammaren and Lynghalstinden. Feeling lucky to have this playground of mountains near me.

jakta17

Mt. Slogen.

jakta18

Når vi kommer ned igjen i Kondedalen skinner ikke solen lenger på Slogen og Store Smørskredtind. Bildene er tatt 16 Oktober 2016. //On our way down again, when we reach the Konedalen Valley the sun is no longer shining on Mt. Slogen and Mt. Smørskredtinande. Pictures taken October 21st 2016.

One thought on “Jakta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s